Gönüllü Uzmanlardan Deprem Araştırma Topluluğu

Fatma Elik
Türkçe Yayın
Published in
3 min readFeb 24, 2023

--

6 Şubat Depremleri birçok uzmanı harekete geçirdi.

Photo by Dave Goudreau on Unsplash

Tüm Türkiye’nin başı sağolsun. 6 Şubat Depremleri, deprem bölgesinde tanıdığı olmasa bile birçok insanın kalbini kırdı ve insanlar en kısa sürede nasıl yardım edeceklerinin yollarını aramaya başladılar.

Elbette bu bir kader değildi. Dedikleri gibi doğa bize önlem almamız için 23 yıl vermişti.

  • Ama bu süreçte birçok yüce gönüllü insan olanlara kederlenmeyi bir kenara bırakıp gece gündüz bilgisayarları başından bir yardım yolu aradı. Deprem.io web sitesi mevcut durumun ve ihtiyaç bilgilerinin haritalanması için en güzel örneklerden.
kaynak: deprem.io

Bu kadar uzmanın bu kaos ortamında haberleşebilmesi için discord kanalları kuruldu. Yapılan çalışmalar ve kaynaklar herkesin erişimine açık hale getirildi.

  • Hugging face platformu altında da birçok yazılım uzmanı Deprem Yapay Zeka açık kaynak platformunu kurdu. Bakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Uydulardan bina tespiti
  • Yer Çizenler elbette her deprem zamanında olduğu gibi gene bizi yalnız bırakmadı. Önce binden fazla gönüllü ile deprem öncesi yıkılmamış binaların ayakizlerini (building footprint) çizdi daha sonrasında hasar tespitini belirlediler.
kaynak

Bu işlemleri yapabilmek için Maxar ve diğer kaynaklardan deprem sonrası kaydedilmiş uydu görüntüleri kullanıldı.

Deprem öncesi ve sonrası uydu görüntüleri

Sonuç olarak uydu görüntüleri çok geniş alanlara kısa sürede hakimiyet kurabilmek için doğal afelerde ilk başvurulan verilerden oluyor. İnsan gözünün bu kadar detaylı ve hızlı olarak yapamayacağı sınıflandırmaları da Makine Öğrenmesi ile yapabiliyoruz.

Peki şimdi ne olacak ?

Daha önce alınmamış tedbirlerin bedeli çok ağır oldu, evet. Ama bu yaşananları deliller halinde toplayıp kaydedip paylaşmak istiyoruz. Bu amaçla deprem bölgesinde bulunup bize fotoğraf, video gibi verileri toplayan değerli arkadaşlarımız sayesinde bina bazında detaylı bir hasar envanteri (metodolojik olarak İstanbul Surları Projesine benzer bir arayüz kullanarak ) yapmak istiyoruz. Her binanın ne sebeple yıkıldığını harita üzerinde gösterecek şekilde akademik ve idari yetkililerin kullanımına açık bir websitesi hazırlamayı istiyoruz. Ayrıca binaların hangi sebepler ve zayıflıklara istinaden yıkıldıklarını, münferit binalar üzerinden teker teker inceleyerek bölgeyi etkileyen yıkım mekanizmalarının sonuçlarını istatistiksel veri tabanına oturtmak istiyoruz.

Planlanan projeye örnek olabilecek bir görsel

Eğer siz de mimar, mühendis, yer bilimci, yazılım uzmanı iseniz ve dahası bize destek olmak isterseniz discord kanalımıza davetlisiniz.

Tekrar herkese geçmiş olsun.

--

--